Summa sidvisningar

tisdag 21 augusti 2012

Blomsterspråket

Jag har fått en ny favoritbok! Blomsterspråket är en bok som jag kommer att bära med mig länge, länge. Kanske för alltid! Författaren Vanessa Diffenbaugh har själv varit fosterförälder under många år vilket ger ett stort djup åt hennes berättelse även om denna är uppdiktad.

Berättelsen är i grunden tragisk och handlar om en föräldralös, miss-anpassad flicka; Victoria. Hon finner kraft och styrka genom blommor och växter. En fostermamma lär henne det viktorianska blomsterspråket och sedan blir inget sig likt, varken för Victoria eller läsaren skulle jag vilja säga.

När man har läst boken, har man svårt att låta bli att tänka på vilka budskap olika växter sänder ut, enligt det viktorianska blomsterspråket. Jag kommer nog till exempel inte att plantera några gula rosor i min trädgård eftersom de betyder svartsjuka eller otrohet.
Däremot hoppade jag högt av glädje när jag såg en bild på Trädgårdsjonkvill i tidningen Fixa höst som kom i min brevlåda igår. Detta efter att ha följt med i boken, då Victoria kämpar mitt i vintern med att driva fram Jonkvill, för att hjälpa en sorgsen kvinna att rädda sitt äktenskap. Jonkvill betyder åtrå eller passion.

Jag kommer också att fortsätta dekorera vinterns växter med mossa. Mossa betyder moderskärlek och det har en central betydelse i boken.

Något som gläder mig särskilt är att Wisteria betyder Välkommen och det är ju passande då jag planerar att plantera några Wisteria vid vår entré. Närmare bestämt så fort jag får lön!

1 kommentar:

  1. Verkar vara en underbar bok! Den får jag skriva på min önskelista :) Ha det gott, kram! / Carolin

    SvaraRadera