Summa sidvisningar

fredag 20 juli 2012

Det bästa av allt

Nu har jag läst en riktigt bra bok igen. Det är så härligt när man kommer in i en bok man verkligen tycker om! Det bästa av allt beskrivs som "Sex and the city" på 50-talet. Men det man slås av är att kvinnorollen är sig så lik! Det handlar förstås mycket om kärlek och om att hitta den rätta, men också att det finns så många som har synpunkter på hur kvinnor lever sina liv. Satsar man på karriären är man en "dålig mamma", blir man hemmafru är man ett hot mot kvinnokampen. Det går egentligen inte att "göra rätt" som kvinna. Det finns alltid något att ha dåligt samvete över. Idag matas vi med hemmafruarnas liv i TV. Det är Hollywoodfruar, New Yorkfruar och så vidare. Boken utspelar sig 1952, det är 60 år sedan. Förvånansvärt mycket är sig likt.  

1 kommentar:

 1. Hej!
  På 50-talet hade jag börjat folkskolan. Mamma jobbade så som väldigt många finska kvinnor gjorde.
  Den nya världens materiella standard betydde mycket för mina föräldrar - speciellt för pappa. I vårt bostadsområde var det vi som hade först en privatbil (Himmelsblå Studebacker;)!), elspis, dammsugare, vattenklosett, jess! 'You name it!'
  För min mamma var jämställdheten ett måste och så blev jag också uppfostrad. Pappa drog mig på ryska propagandafilmer bara för att jag skulle få kvinnliga förebilder. Den tidens Sovjetunionen utbildade kvinnor och män efter intresse och samhälleliga behov och inte efter kön.
  Finland hade förlorat så många män i kriget - Sovjet lika så. Där hade 20 miljoner unga män stupat.

  Intressant är att 50-talet är mycket av dagens 'vintage' både när det gäller prylar, kläder, möbler och även berättelser. 50-talet måste vara rent historiskt den mest euforiska historiska perioden i modern tid. ALLA kunde bli något och INGEN behövde gå arbetslös.
  Kjolarna var helklock med tyllunderkjol och bred skärp runt den trådsmala midjan, rosa pärlemoläppstift, håret i ponnysvans och Elvis och Tommy Steel tävlade om flickornas gunst!
  I flickskolan där jag gick dansade vi rock´n roll på teckningslektionerna ;))???!! och Jenki-tuggummi, lika rosa som läppstiftet, maldes i varje käft. "Those days are gone my friend...."/Anja

  SvaraRadera