Summa sidvisningar

söndag 15 januari 2012

Att börja med sig själv

Jag har fortsatt mina studier av boken Att leva och verka till 100%. Det finns så mycket tänkvärt i den!

Bland annat menar Covey att vi människor äger makten att kontrollera våra reaktioner. Man bör träna sig i att inte vara för reaktiv. "Det engelska ordet responsibility - "respons-ability", reaktionsförmåga - står för förmågan att välja reaktion." Här passar uttrycket "Det är inte hur man har det, utan hur man tar det" väl in.

Covey påminner också om att ordet älska är ett verb. Att älska någon betyder att man ska utföra kärleksfulla handlingar för att visa sin kärlek. Känslan kärlek är frukten av detta. Känslor kan vaja för vinden, men man kan ta ansvar för sina handlingar och känslor.

De problem vi råkar ut för kan antingen vara problem som har att göra med vårt eget beteende. Dessa kan vi ta direkt kontroll av. Annars kan de ha att göra med andra människors beteende. Då kan vi få indirekt kontroll genom att ändra våra metoder för inflytande. En del problem kan vi inte göra något åt, som vårt förflutna eller omständigheterna i världen. Sådan problem måste vi lära oss att leva med, men vi kan välja att inte låta problemen ta kontroll över oss.

Enligt Covey finns det två typer av människor: "De som "har" och de som "är""
De som "har" tror att de kommer att bli lyckligare bara de får mer pengar, ett nytt hus, mer tid för sig själva, nytt jobb eller att deras barn eller deras partner ändrar sig på det ena eller andra sättet.
De som "är" tänker att de själva kan vara mer tålmodiga, vara klokare, vara mer kärleksfulla.
Om man tror att problemet finns "där ute" är det den föreställningen som är problemet. Vi kan själva åstadkomma de förändringar vi vill ha genom att vara annorlunda. Genom att tänka att jag kan vara flitigare, jag kan vara mer samarbetsvillig.

Något annat Covey tycker är viktigt är att vi kan erkänna våra misstag och anstränga oss för att rätta till dem. Att kunna be om ursäkt och erkänna sina fel utan att förminska eller skylla ifrån sig inger respekt.


1 kommentar:

  1. Hej där! Tack för kommentaren på min blogg! Tänkvärda ord du skriver..hmm mycket att fundera över en tidig måndagsmorgon. Ha en go vecka!Torprosen

    SvaraRadera