Summa sidvisningar

måndag 26 mars 2012

Mat är gemenskap

Jag har genom livet provat på ett antal olika dieter; Viktväktarna, Isodieten, GI, Stenålderskost, LCHF och jag har varit vegetarian några år. Det finns ingen av dem som jag skulle kunna tänka mig att följa alltid. I dagens DN är det en artikel om mat som är bland det bästa jag någonsin läst; "Matens viktigaste syfte är att skapa relationer".  Nu tror jag att jag är botad från hela idéen med att gå på en diet.

Mat är helt enkelt kultur. Jag vill äta julmat vid jul, påskmat vid påsk, semlor på fettisdagen, sill och jordgubbar vid midsommar och så vidare. På helgerna vill jag äta lite lyxigare mat och på vardagarna enklare mat. Så vill jag också att mina barn ska äta så länge de bor hemma. Sedan får de välja själva. Detta ska bli ett dietfritt hem! (Förutom att Fredrik måste äta glutenfri kost. Att han har celiaki kan han inte hjälpa.)

1 kommentar:

 1. Så klokt du skriver! Jag skulle vilja inkludera att:Livet är relationer - med eller utan mat, men helt klart underlättas relationerna av god mat!
  Det tillför en bloggare alltid något friskt och bra med inlägg som är reflkekterande och de som reflwekterar själva Livet tillför5 något alldeles extra - som ditt inlägg!
  Att vara rädd om sin kultur handlar väldigt mycket om vilka kunskaper man har som handlar om just vad kultur är. Min (och många andras) definition är att kultur handlar om möten. Att kultur är inte något statiskt.
  Jag är MYCKET glad åt att vara bloggkompis med JUST DIG - trots att jag kunde vara din mor-eller farmor!
  Ha det så himla gott! /Anja

  SvaraRadera