Summa sidvisningar

måndag 1 april 2013

Påsklammet

Min absoluta favoriträtt under påsken är den här lammsteken! Jag tror jag hittade receptet i Allt om mat för många år sedan.

Ingredienser för 4 personer:                                  Tillbehör:
800 g urbenad och nätad lammstek                            200 g fetaost
5 skalade vitlöksklyftor                                              2 msk rostade pinjenötter
1 tsk salt                                                                    1 citron, rivet skal
2 krm nymald svartpappar                                          20 g ruccola
1 msk olivolja

Rödbetor:
800 g färska tvättade rödbetor
1/2 tsk salt
1 msk olivolja

Oliv- och Rosmarinsky:
1 skalad gul lök
2 skalade vitlöksklyftor
1 msk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
2 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk koncentrered kalvfond
3 msk tapenade på burk
1 msk smör

Instruktioner: 
1. Sätt ugnen på 150 grader. Gör små snitt i lammsteken med en kniv. Dela vitlöksklyftorna och tryck in dem i köttet. Salta, peppra och bryn köttet i olivoljan.
2. Klyfta rödbetorna. Blanda med olivolja och salt.
3. Sätt in rödbetor och kött mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 62 grader, ca 50 minuter. Ta ut köttet och låt det vila ca 15 min före servering.
4. Höj temperaturen till 225 grader och rosta rödbetorna ytterligare tills de känns mjuka.
5. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs med rosmarin i olivoljan. Häll på rödvin och låt koka i 5 min. Tillsätt vatten och kalvfond, låt reducera tills 2 dl återstår. Lägg i tapenade och klicka i smöret under omrörning strax före servering.
6. Skiva lammsteken. Lägg upp rödbetorna. Ringla över skyn. Garnera med smulad fetaost, pinjenötter, citronskal och ruccola.

Servera med klyftpotatis.

Dofterna av vitlök, rosmarin, olivolja, rostade pinjenötter och citron är helt ljuvliga!

3 kommentarer:

  1. Ser fantastiskt gott ut! Tyvärr är det ingen utom jag i familjen som gillar lamm så därför blir det inte ofta jag äter det.
    Vilka härliga urnor du fått tag på, riktiga fynd!
    Här har jag inte planterat några vårblommor än då det är så många minusgrader på nätterna! Skönt att det är soligt och fint på dagarna så att snön försvinner lite pö om pö, men än finns det alldeles för mycket snö kvar här!
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Det där lät riktigt gott, måste testas, jag älskar både lamm och rödbetor, men har aldrig testat den kombinationen förr! Måste säga att dina nya urnor är underbara, pryder verkligen sin plats!/ Kram Titti

    SvaraRadera
  3. Det där ser ju väldigt gott ut! Kanske att testa till nästa helgs middag!?!?!!
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera